RKW Mazowsze

Nazwisko:
Strózik
Kariera:

ur. 1 stycznia 1957 w Kutnie, absolwent Wydziału Lekarskiego AM w Łodzi, członek ZSL (od 1984), radny gminy Duninów (1984), gminy Gąbin (1988), dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku (1990-1997), senator (1991-1993, 1993-1997, 1997-2001), marszałek Senatu (1993-1997), marszałek województwa mazowieckiego (od 2001), wiceprezes PSL (), członek Zarządu Głównego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP.

Opis:

4 lata temu na Mazowszu władza po raz pierwszy wdrożyła metody, które teraz zastosowała w całej Polsce

W 2010 roku postanowiono, że karty do głosowania w województwie mazowieckim - w drodze wyjątku - będą "książeczkami", a nie pojedynczymi kartami. Liczba głosów nieważnych była tam dwu-trzykrotnie wyższa w porównaniu do pozostałych województw, a rządowy PSL uzyskał nadspodziewany dobry rezultat. Wyborczy przewał na Mazowszu z 2010 roku przeszedł bez echa, a co za tym idzie - władze podjęły decyzję, aby w kolejnych wyborach do sejmików wojewódzkich w 2014 roku karty do głosowania zastąpić książeczkami już w całej Polsce, zdając sobie przy tym doskonale sprawę, że istotnie wpłynie to na oficjalne wyniki wyborów. Konsekwencje tej decyzji okazały się być bardzo poważne: 2,14 mln głosów nieważnych w skali kraju i wygrana rządowej PO-PSL (łącznie zdobyły 50 proc. głosów).

Należy do Partii:
Polskie Stronnictwo Ludowe